Mobile Clean is de officiële hoofdverdeler van de Opti-Coat produkten in België

Glascoating vs keramische coating: waar zit het verschil?

Zodus, jij denkt eraan je auto te laten coaten? Dan heb je waarschijnlijk al wat informatie gevonden op het net. Die is niet altijd even duidelijk, nee. Er zijn vele verschillende soorten en benamingen, zoals ‘glascoating’ en ‘keramische coating’. Waar zit het verschil en wat is nu de beste keuze?

In dit blogartikel zoomen we in op beide coatings en maken we het verschil “glashelder” voor jou, zodat je straks een weloverwogen keuze maakt. Klaar om een stukje dieper in de coatingwereld te duiken?

Wat is glascoating (SiO2) precies?

Om te beginnen: alle coatings kunnen we in wezen bestempelen als keramische coatings. Maar het verschil zit ‘m in de chemische samenstelling. Zo is glascoating gemaakt uit SiO2 of siliciumdioxide met als hoofdbestanddeel grove zandkorrels, net zoals bij de productie van glas. Vandaar dus de term ‘glascoating’.

Mobile Clean Gentbrugge - glascoating

Een glascoating lijkt een beetje op gelatine met minuscuul kleine, harde stukjes snoep erin. Die stukjes zorgen dus voor de hardheid van je coating en zijn bestand tegen een bepaalde mate van oxidatie en chemische beschadigingen.

Nu is het zo dat de hars rond deze deeltjes de zwakste schakel is… Glascoatings beschermen je autolak daardoor net iets minder goed en lang. Daardoor zijn meerdere lagen glascoating aan te raden om de duurzaamheid van het product te verhogen.

Glascoatings kleven als een sticker op je autolak. Meerdere stickers op elkaar vormen zo een beschermende schil voor je wagen. So far, so good… maar op termijn is deze schil wel gevoelig voor delamineren of craqueleren.

Een keramische coating gaat een diepe, moleculaire verbinding aan met je autolak. Daardoor krijgt je wagen een bikkelharde beschermlaag die ook nog eens veel langer meegaat, zonder te delamineren of craqueleren.

Mobile Clean, hoofdverdeler Opti-Coat Pro in België

Wat is keramische coating (SiC) dan?

De term ‘keramische coating’ verwijst doorgaans naar een coating die scheikundig gezien bestaat uit SiC of siliciumcarbide. Deze stof is om te beginnen al veel harder dan SiO2 (glascoating). Zo hard zelfs dat het wordt gebruikt als synthetische diamant bij industriële toepassingen.

Siliciumcarbide is veel zeldzamer dan siliciumdioxide, dat ook. Het lijkt eerder op gesmolten caramel dat na afkoeling weer hard wordt. Deze coating bevat géén hars of minuscule deeltjes, wél vormt het een uniforme laag op je auto.

Een keramische coating is geen sticker, maar gaat een diepe, moleculaire verbinding aan met je autolak. Deze laag verbindt zich dus letterlijk met de blanke laklaag van je wagen: coating en lak worden één met elkaar. Daardoor krijgt je wagen een bikkelharde beschermlaag die ook nog eens veel langer meegaat, zonder te delamineren of craqueleren.

Wat kost glascoating vs keramische coating?

Wie verschillende coating producten vergelijkt op het internet, komt al snel tot de constatatie dat glascoatings goedkoper zijn dan keramische coatings. Of toch op het eerste gezicht…

Hoe goedkoper, hoe beter?

Van een glascoating weten we ondertussen dat we best meerdere lagen aanleggen om de matige bescherming op te schroeven. En ja, zo wordt dit proces natuurlijk wel een pak duurder.

Onthou ook dat het risico hier blijft bestaan dat de schil loskomt en/of steeds meer scheurtjes vertoont. Het oppervlak van je wagen is nu eenmaal constant in beweging, terwijl de stugge glascoating niet meegeeft.

Keramische coating met Opti-Coat Pro+ producten door Mobile Clean Gentbrugge

Of liever jarenlang save?

Die flexibiliteit heeft een keramische SiC-coating dan weer wel! Bovendien heb je aan één laag genoeg om je autolak maximaal te beschermen, en dat jarenlang.

Daar waar een glascoating een jaarlijkse check-up en/of touch-up nodig heeft, mag je met een keramische coating op je twee oren slapen. Is een glascoating daarom slecht? Dat beweren we nu ook niet… Aan jou de keuze wat jij belangrijk vindt.

Glascoating vs keramische coating: een overzicht

Wil je een weloverwogen keuze maken? Groot gelijk! Je auto laten coaten beslis je niet zomaar eventjes vlug-vlug.
Daarom vatten we alle eigenschappen van beide coatings hieronder nog eens netjes samen voor jou:

Glascoating

SiO2 = siliciumdioxide

Als gelatine met minuscule, harde deeltjes erin

Matig hard

Kleeft als een sticker op de autolak

Gevoelig voor delamineren en craqueleren

Meerdere lagen nodig voor betere bescherming

Keramische coating

SiC = siliciumcarbide

Als gesmolten caramel, uniforme laag

Bikkelhard (synthetisch diamant)

Hecht zich moleculair aan de autolak

Jarenlang immuun tegen slijtage

1 laag voldoende voor maximale bescherming

Onze voorkeur? Opti-Coat Pro!

Je kon misschien al lichtjes raden waar onze voorkeur naartoe gaat? Inderdaad, hier bij Mobile Clean kiezen wij resoluut voor de langetermijnoplossing in de vorm van keramische SiC-coatings.

Bovendien coaten wij de wagens van onze klanten uitsluitend met de producten van Opti-Coat Pro, een superieur coatingmerk waarvoor wij de officiële hoofdverdeler zijn in België.

Mobile Clean is officiële hoofdverdeler in België van de Opti-Coat Pro producten

Een Opti-Coat Pro coating weerstaat de meest extreme weersinvloeden en chemische beschadigingen. Ze schermt je autolak permanent af van de buitenlucht en zorgt zo voor 100% bescherming. Deze laag is water- en vuilafstotend, hyperkrasbestendig en geeft een extra diepe glans.

Enkel specifiek daartoe opgeleide car detailers mogen Opti-Coat Pro coatings aanleggen. En ja, ook wij doen dit voor jou met uiterste zorg en passie voor perfectie

Benieuwd naar onze coating specialiteiten?

Nu ja, ons hoef je niet te geloven natuurlijk! Kijk gerust eens rond op onze website of in onze webshop en lees de vele reacties van onze happy customers.

Wil je weten in welke coatings wij gespecialiseerd zijn?