Blog - Hoe zelf het interieur van je auto reinigen - Volg deze tips van Mobile Clean.

Hoe zelf het interieur van je auto reinigen? Volg deze tips van een pro!

Jij kent je wagen vanbinnen en vanbuiten. Je pendelt ermee naar je werk, trekt ermee op avontuur, schuifelt ermee in de file. Er mag gelééfd worden in je auto en da’s maar goed ook! Logisch dus dat het interieur afziet: stof, kruimels, haren, moddervegen en vette vingers. Maar, hoe kan je het interieur van je auto reinigen like a pro?

In dit blogartikel lees je hoe een professionele car detailer het aanpakt: met de grote middelen en het kleinere geschut. En op de koop toe krijg je een logisch stappenplan mee om de binnenkant van je auto efficiënt en diepgaand op te blinken. Ready?

Welke 'grote' middelen zet je in om het interieur van je auto te reinigen?

Een goede voorbereiding is al het halve werk, juist! Dus: haal deze krachtpatsers van stal:

1. Stofzuiger

Eerst en vooral heb je een stofzuiger nodig. Dat is zowat de basis van elke schoonmaakklus. Gebruik zeker de hulpstukken voor de kleine hoekjes en moeilijk te bereiken plekjes.

Een draadloze stofzuiger is wel extra handig om het interieur van je auto te reinigen!

2. Perslucht

Wat wij ook standaard gebruiken bij elke auto interieurreiniging, is perslucht. Daarmee blaas je al het aangekoekte stof en vuil moeiteloos weg. Denk maar aan de rails onder je autozetels of de gleuven langs je autoruiten.

Geen compressor in huis? Geen nood! Er bestaan ook handige spuitbussen met perslucht.

3. Sproei-extractiemachine

Wil je helemaal pro gaan? Gebruik dan een sproei-extractiemachine voor je stoffen bekleding en vloermatten.

Dit diepreinigende apparaat lijkt erg op een stofzuiger, maar werkt deels met water. Zoals de naam het al zegt: hij besproeit het oppervlak en zuigt tegelijk al het vuil weg. Ultrakrachtig en absoluut veilig! Ook te gebruiken in huis, trouwens: voor je tapijten, je zetels, je bureaustoel…

Sproei-extractiemachine Mobile Clean - actie
De sproei-extractiemachine in actie...
... en het resultaat!
... en het resultaat!

Car detailing pro weetje!

Professionele car detailers gaan nog een stapje verder. Zij reinigen alle bekleding aan de binnenkant van je auto met een professionele stoomreiniger. De temperatuur loopt op tot 180 °C, wat meteen ook alle bacteriën doodt.

Met welke 'kleine' producten reinig je het best de binnenkant van je auto?

Goed. De grote middelen staan al klaar, nu nog het kleinere geschut.

1. Emmer, no rinse & spons

Om te beginnen, vul je een emmer met lauw water. Doe er een scheutje No Rinse Car Wash in. Dit product schuimt niet… en da’s net het geniale! Want je reinigt optimaal zónder vervelende schuimresten te moeten wegpeuteren.

Voor het interieur van je auto gebruik je best ook een aangepaste microvezelspons, zoals de Eagle Detailing Sponge. Die is compacter en dus handig om alle kleine kantjes en randjes mee te pakken.

2. Detailing brushes

En wat met de ventilatieroosters en instrumenten in je auto? Die maak je schoon met zachtharige detailborstels. De DETAIL FACTORY'S Detailing Brushes zijn speciaal ontworpen voor gevoelige auto-oppervlakken, ook voor de buitenkant van je wagen. Ideaal om veilig en grondig te reinigen zonder krassen te maken.

Gouden tip uit de oude doos!

Wondersponsjes Mobile Clean

In het Mobile Clean detailing atelier gebruiken we al jaren onze “wondersponsjes” om zwarte strepen van schoenzolen wondersnel weg te werken. Ooit kochten we die sponsjes aan via een groothandelaar… tot we ze zagen liggen in de Action.

Wat?! Daar betaal je amper 1 euro voor 10 magische stuks. Wij gebruiken deze wondersponsjes nog altijd, omdat ze supergoed werken.

Wel opletten bij een beige interieur dat je de kleur niet vaal wrijft!

3. Droogdoeken

Je interieur droogwrijven doe je met zachte microvezel droogdoeken:

  • De Edgeless 300 is een kwalitatieve all-rounder, goed voor elk oppervlak. De doeken uit het Edgeless gamma zijn volledig randloos, waardoor het risico op krassen nihil is.
  • De Eagle Edgeless 350 is superzacht en daarom geschikt voor gevoelige oppervlakken, zoals het navigatiescherm.
  • De Eagle Edgeless 600 is met zijn 600 gram/m² dubbel zo dik én zacht. Gebruik hem voor gelakte oppervlakken, zoals rond de versnellingspook en middenconsole. Opgelet: NOOIT DROOG gebruiken, altijd op een nat oppervlak!

4. Interieurreiniger

Met een interieurreiniger zoals de P&S XPRESS Interior Cleaner geef je de finishing touch aan al het leer, vinyl en plastic aan de binnenkant van je auto.

Een professionele cleaner droogt het oppervlak niet uit, beschadigt of verkleurt je interieur niet en laat een matte look na zonder residu. Pluspunt: je auto ruikt nog eens lekker ook!

agle Edgeless 350 Mobile Clean
Eagle Edgeless 350
Detailing brushes Mobile Clean
Detailing brushes
P&S Xpress Interior Clean
P&S Xpress Interior

Slim de binnenkant van je wagen schoonmaken?
In deze 4 stappen ben je rond!

Je hebt nu alle materiaal en producten verzameld om het interieur van je auto professioneel te reinigen. Hoe doe je dat nu zo efficiënt en diepgaand mogelijk?

We hebben nog dit PRO 4-stappenplan voor jou:

Stap 1: Maak je auto helemaal leeg

Neem de moeite om eerst je auto helemaal leeg te maken. Ruim alle rommel op, haal alle materiaal van de zetels en maak de koffer leeg. Dat geeft jou alle ruimte om grondig schoon te maken!

Stap 2: Maak het interieur 100% stofvrij

Stofzuig alles wat je ziet, van de grootste oppervlakken tot de kleinste hoekjes. Met perslucht krijg je hardnekkig vuil in een mum weg. En met de sproei-extractiemachine (of stoomreiniger, als je die hebt) kan je je auto interieur extra diepgaand reinigen.

Stap 3: Poets eerst de volledige dakhemel

Poets de volledige dakhemel met water en reinigingsproduct, speciaal bestemd voor hemelbekleding. Valt er op dit moment nog wat schuim naar beneden, dan is dat niet zo erg. Dat poets je straks toch nog weg.

Stap 4: Reinig het interieur van je auto like a pro

Poets verder volgens een vast stramien: eerst met spons & no rinse, daarna overtollig water wegblazen met perslucht, opblinken met microvezel droogdoek en eventueel afwerken met interieurreiniger.

Maak zo de hele binnenkant van je auto schoon:

  • alle deuren + kofferklep binnenkant
  • dashboard, stuur, middenconsole, plastic panelen aan de voeten
  • deurstijlen binnenkant, instapboorden
  • achterkant middenconsole, achterkant koffer
  • handschoenenkastje, zonnekleppen, achteruitkijkspiegel

Start vooraan bij de bestuurderszijde en werk naar achteren toe. Wissel naar de passagierszijde en werk nu van achteren naar voren. Als je in een cirkel poetst, bespaar je niet alleen tijd maar ben je ook zeker dat je alles grondig hebt gereinigd. Klinkt logisch? Dan denk je als een PRO!

Weten hoe je de buitenkant van je auto professioneel onder handen neemt? Lees hier verder!

Benieuwd naar onze car cleaning services?

Car cleaning services Mobile Clean

Je pride & glory onderhouden is een tijdrovende klus, dat beseffen we maar al te goed. En we twijfelen er niet aan dat jij dat met de grootste zorg doet.

Maar… mocht je toch eens geen zin of tijd hebben, weet dan dat wij met alle plezier die zorg voor jouw wagen overnemen. Mobile Clean is een professionele car detailer met ruim 15 jaar ervaring en een “detailed” oog voor perfectie.

Benieuwd naar onze voordelige car cleaning pakketten?