Auto waxen - 7 meest gestelde vragen en tips van Mobile Clean

Je auto waxen: 7 FAQ’s & PRO tips

Onze klanten zijn stuk voor stuk autoliefhebbers die hun wagen graag zelf soigneren. De auto waxen, bijvoorbeeld, is een klus die de meesten maar al te graag zelf doen.

Maar wat is waxen nu precies? Welke soorten wax bestaan er? Welke wax heeft jóuw wagen dan nodig? Hoe, hoe vaak en waarmee geef je jouw auto een optimale wax behandeling?

Dat zijn de meest gestelde vragen die wij van onze gedreven klanten krijgen. In dit blogartikel formuleren wij daar met plezier heldere antwoorden op.

De professionele tips krijg je er zelfs gratis bij.

1. Je auto waxen of simoniseren? Wat is het verschil?

Een eerste vraag gaat over de term zelf. Want waxen is niet hetzelfde als simoniseren, nope!

Wat is waxen?

Als je je auto waxt, dan breng je een dun beschermlaagje was aan op je autolak. Daarmee verzegel of ‘seal’ je de laklaag en bescherm je je wagen een x-aantal maanden tegen vocht, UV-stralen en vuil. De wax zorgt natuurlijk ook voor die extra diepe glans.

Wat is simoniseren?

Dat betekent net hetzelfde als je auto polishen, polieren of polijsten. Je voegt dan niets toe, maar haalt juist een dun laagje verweerde lak weg. En daarmee ook alle fijne krasjes en doffe plekken. Zo komt de oorspronkelijke glans van de autolak terug naar boven.

Je auto polijsten of waxen? Wat is nu het beste?

Te vaak polijsten dunt je lak uit, te vaak waxen bestaat niet.

Polijsten kán je zelf doen, maar vereist toch enige kennis en vaardigheid. Waxen gaat veel sneller en gemakkelijker. En als je dit goed onderhoudt, is polijsten zelfs niet nodig.

PRO TIP!

Met simonis of polish kan je wél perfect alle chroom aan je wagen opblinken.

Mobile Clean - met simonis of polish kan je perfect alle chroom opblinken van je wagen
Mobile Clean - Dankzij simonis of polish is de chroom van je wagen volledig opgeblonken

2. Welke soorten wax bestaan er?

Als je eens vlug googelt, stuit je op honderden soorten wax in verschillende prijsklassen. Tja, wat moet je dan kiezen? Laten we het effe een pak eenvoudiger voorstellen…

Er bestaan ‘maar’ 2 soorten wax:

Synthetische wax

Synthetische wax of sealant is een vloeibare was op basis van polymeren, zoals deze Car Wax. Hij beschermt je lak gedurende een 6-tal maand en legt er een glasachtige film op.

Natuurlijke wax

Oorspronkelijk bestond wax énkel als natuurlijk product, zoals deze Carnauba wax, gewonnen uit de Braziliaanse Carnauba plant.

Deze wax gaat tot wel 12 maanden mee en zorgt voor een wetlook (fenomenaal op donkere wagens!). Een degelijke natuurlijke wax is altijd iets duurder in aankoop.

3. Welke wax heeft mijn wagen nodig?

Dat kies je helemaal zelf en hangt af van meerdere factoren: hoe vaak komt je wagen buiten? Hoeveel keer wordt hij gewassen? Welke afwerkingslook zie je het liefst?

Carnauba wax wordt in de detailing wereld gezien als de “crème de la crème”, da’s juist. En er kan een stevig prijskaartje aan vasthangen ook... Maar je krijgt er wél een meesterlijke bescherming en oogverblindend resultaat voor terug.

Kan je ook matte lak waxen? Ja, dat kan. Met een sealant of synthetische wax kan je die matte look beschermen. Omdat er in dit geval geen gladde toplaag is, zal de wax ook geen glimmend effect geven. No worries, dus!

PRO TIP!
In onze Mobile Clean webshophttps://www.optimum-shop.be/ vind je kwalitatieve wax aan betaalbare prijzen, zowel synthetisch als natuurlijk.

Voor ieder wat wils, eigenlijk. Het is maar wat jij verkiest!

 

4. Kan ik zelf mijn auto waxen?

Je auto zelf een wax behandeling geven lukt perfect. Dat is de budgetvriendelijke optie en ja, dat geeft extra veel voldoening. Maar… doe het dan wél op de juiste manier.

Een courant doe-het-zelf probleem is dat er vette vlekken op je lak achterblijven die er nog moeilijk uitgaan. Dat ligt vaak níet aan de kwaliteit van de wax. Waaraan dan wel? De lak werd niet optimaal voorbereid.

Zo bereid je het auto-oppervlak optimaal voor:

  1. Was je wagen grondig met de juiste producten. In dit blogartikel lees je daar alles over.
  2. Reinig de poriën van je autolak. Vuil en teer kruipen tot diep in de lak en dat voel je vooral (ruw oppervlak). Gebruik een spray als FerreX om alle vervuiling doeltreffend los te weken.
  3. Wrijf met een kleidoek zachtjes over het auto-oppervlak. Kleien reinigt extra diep en helpt de wax langer meegaan.
  4. Droog het koetswerk goed af met een microvezeldoek. Zo kan de wax zich optimaal vasthechten aan de lak.

PRO TIP!

FerreX kan je ook prima gebruiken om je velgen te reinigen.

Ingebrand remstof en ander vuil haalt deze krachtpatser eraf in een handomdraai. Letterlijk, ahum.

5. Hoe je auto waxen? Met de machine of de hand?

Gouden regel: je auto waxen doe je ALTIJD met de hand. Laat je niks anders wijsmaken! Simonis (of polish) wordt zowel met de hand als machinaal aangebracht. Maar wax? Die breng je énkel aan met de nodige zachtheid.

Zo ga je te werk:

  • Synthetische wax: doe een klein beetje vloeibare wax op een microvezeldoek. Wrijf daarmee zachtjes over de lak. Neem (buff) af met een verse droogdoek.
  • Natuurlijke wax: met een padje neem je een klein beetje crème om de auto in te wrijven. Laat de wax enkele minuten intrekken. Blink op met een microvezeldoek.

De allerbeste omgeving om te waxen?

Het mag niet te warm of te koud zijn. De wax is op zijn best bij kamertemperatuur. Dus je waxt je wagen beter binnen in de garage. Kan je niet anders dan buiten? Doe het dan zeker in de schaduw!

Mobile Clean - detail beading effect na het waxen

PRO TIP!

De kunst bestaat erin om een flinterdun laagje wax aan te brengen. Net genoeg om je autolak die hoogwaardige glans te geven met fenomenaal “beading” effect (waterparels).

6. Hoe vaak moet ik mijn auto waxen?

Dat hangt opnieuw af van hoe vaak je de auto gebruikt. Rijd je er dagelijks mee over de autostrade? Is je autolak onderhevig aan veel zon of regen? Check regelmatig de staat van je koetswerk.

Bij normale omstandigheden raden wij aan 2 keer per jaar je auto te waxen:

  • 1x voor de zomer tegen de insecten en hogere UV-straling
  • 1x voor de winter tegen slecht weer, strooizout en andere vervuiling

Komt je wagen (bv. een oldtimer) maar sporadisch eens buiten? Dan is 1x per jaar behandelen met Carnauba wax al voldoende.

PRO TIP!

Een spiksplinternieuwe wagen die recht uit de fabriek komt, staat nog niet in de wax. Dus een behandeling is zeker aan te raden.

Wil je echt helemaal PRO gaan? Dan is een keramische coating ook een optie. In dit blogartikel lees je wat dat precies doet met je lak.

7. Kan ik mijn auto laten waxen in Gent?

Uiteraard… en met veel plezier.

Als je na het lezen van alle voorgaande vragen zoiets hebt van: “Goh! Dat laat ik toch liever over aan een professionele car detailer…”

Wel, dan staat het Mobile Clean team al te popelen om jouw wagen de fantastische uitstraling te geven die hij verdient!

Benieuwd naar onze 'Wash & Wax' pakketten?

PS: Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met gelijkgezinde car addicts!